Strony
Powiązane
  • Wiedza to nie rewolucja, tylko ewolucjaWiedza to nie rewolucja, tylko ewolucja
    Świat nauki w dwudziestym pierwszym wieku rozwija się niesamowicie dynamicznie wkraczając na zupełnie nowe obszary rozwoju. Każdy kto zajmuje się nauką zawodowo doskonale wie, że wszystkie wynalazki z jakimi współcześnie …
  • Po co się uczyć?Po co się uczyć?
    Dzięki temu, że dziecko zacznie uczyć się w szkole, będzie mogło zacząć zdobywać elementarną wiedzę potrzebną do prawidłowego rozwoju. Umiejętność czytania i pisania jest niezwykle ważną sprawą. A tego można …
  • To czego wiedza nie obejmujeTo czego wiedza nie obejmuje
    Co chwilę coś nowego jest odkrywane. Dlatego nigdy nie można powiedzieć, że wszystko już zostało dowiedzione. Są pewne anomalie, których nie da się w żaden sposób wytłumaczyć. Nie ma się …

Negatywne aspekty osiągnięć nauki w życiu człowieka

Zdecydowana większość wynalazków stworzonych przez ludzki umysł przyczyniła się do wzrostu poziomu życia społeczeństw, rozwoju techniki, cywilizacji. Niestety, niektóre wynalazki zapisały się czarnymi literami w historii świata. Początkowo, o czym naukowcy byli przekonani, wynalezienie bomby atomowej było przełomem w historii zmagań wojennych. Nikt chyba jednak nie przypuszczał, jak straszliwe działanie ma ona w rzeczywistości. Nauka, edukacja, wiedza stworzyły potwora, który w zasięgu wielu kilometrów niszczy wszystko, co znajduje się w promieniu jego działania – wysoka temperatura spala wszystko co znajduje się na ziemi, pustoszy wszystko w promieniu dziesiątków kilometrów. Ludzie będący w dużej odległości od miejsca wybuchu, narażeni na promieniowanie radioaktywne, umierają w cierpieniach. Tylko dwie takie bomby zgładziły setki tysięcy ludzi w czasie działań II wojny światowej. Drugi problem naszych czasów – elektrownie jądrowe – nikt nie jest w stanie zagwarantować 100% bezpieczeństwa w przypadku awarii. Czarnobyl jest tego przykładem, a najnowsza historia Japonii pokazała, że trzęsienie ziemi jest w stanie bez trudu pokonać najlepsze zabezpieczenia.

Comments are closed.